tisdag 1 augusti 2017

Enkelhumlad IPA - XJA/436

Sydafrika är ett intressant humleland; humle har funnits där länge, men det är inte förrän på senare tid som den har börjat odlas i kommersiell skala. Sydafrikansk humleodling sker i Outeniqua-dalen norr om George, som är den enda lämpliga platsen för detta i landet.

Det är SAB Hop Farms, ägd av SABmiller, som i drygt 80 år har drivit den Sydafrikanska humleodlingen. Majoriteten av all Sydafrikansk humle har tidigare använts för att bittra industrilager, det är först nyligen som den har gjorts tillgänglig för allmänheten. SABmiller blev dock förra året uppköpta av AB InBev och de verkar tyvärr inte allt för ivriga att dela med sig av humlen utanför sina egna bryggerier.

För ett par år sedan blev två nya Sydafrikanska humlesorter tillgängliga i Sverige: Southern Passion och J17 (numera African Queen). Jag fick aldrig chansen att brygga med J17, men Southern Passion var en riktigt trevlig bekantskap med sin unika persika och passionsfruktsarom. Southern Passion går inte att få tag på längre, men jag har istället fått tillgång till en ny experimentell sort: XJA/436. Det finns inte mycket information att tillgå om XJA/436. Enligt de beskrivningar jag hittat har den en arom av "citrus, apelsin, ingefära och barr". Låter lovande! Tallbarr och citrus är helt min melodi.

Jag tycker om beska ipor och satsar därför på en IBU kring ~80. Jag justerar även upp vattnet främst med kalciumsulfat för att förstärka intrycket av beska. I maltväg kör jag huvudsakligen pilsner med en skvätt Colorado Honig, en lättare melanoidinmalt som jag hade liggandes. Jästen blir den pålitliga arbetshästen Safale US-05.

Sydafrikansk IPA


Arom: Aromen är intensiv och domineras av tallbarr med inslag av guava, cherimoya och kryddor. Fräsch och inbjudande. Påminner en del om Equinox.

Smak: Likt aromen är smaken fullkomligt späckad med tallbar, kryddor och lättare inslag av tropiska frukter. Beskan är stor och gör sig påmind vid varje klunk, men jag upplever den inte som rivig.

Munkänsla: Munkänslan är medelstor och torr med en mild kolsyra.

Tankar och omdöme: Här var det tallbarr! Jag gillar den här humlesorten, men den är inte riktigt tillräckligt mångfacetterad för att kunna stå på egna ben. XJA hade gjort sig bra tillsammans med mer fruktiga eller citrusaktiga humlesorter. Kanske i en blandning med El Dorado och Centennial? Eller tillsammans med Southern Passion...



Receptdetaljer

Satsstorlek: 20l
OG: 1.060
FG: 1.012
ABV: 6.4%
SRM: 4.5
Uppskattad IBU: 80

Malt
95% Pilsnermalt
5% Colorado Honig

Humle
50g Magnum (pellets, 12% alfasyra) vid 60 minuter
150g XJA/436 (pellets, 14,4% alfasyra) vid 3 minuter
150g XJA/436 (pellets, 14,4% alfasyra) torrhumle, 3 dagar

Jäst
Safale US-05 (18c)

Annat
9g kalciumsulfat (mäsken)
4,5g kalciumklorid 33% (mäsken)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blandning - Stark Mörk Suröl